Dit product is ontworpen voor een project op de universiteit. De opdracht was om een nieuw product te ontwerpen door nieuwe creativiteitsmethodes te gebruiken. Bij deze opdracht waren TRIZ, Platform Driven Product Development (PDPD) en Risk Diagnosing Methodology(RDM) de methodes die gekozen waren. TRIZ werd gebruikt om het ontwerp te optimaliseren, PDPD voor het efficient kunnen bouwen met bestaande producten en RDM voor het doorrekenen van de grootste gevaren bij dit product. Daar bleek dat de lancering in Afrika lastig is vanwege het gebrek aan infrastructuur, maar ook dat de onderdelen individueel erg duur zijn. Hierdoor hebben we sterk gekeken naar mogelijke partners, efficient ontwerp en goedkope productie.

Door UV-LEDs te combineren met membranen is dit een efficiente, zuinige en veilige methode om water te zuiveren in Afrika. Deze combinatie was nodig om zowel de kleine als grotere vervuilingen eruit te kunnen halen. De reden voor het omgekeerd ontwerp was dat daardoor de sentimenten automatisch op de bodem bleven en zo gemakkelijk verwijdert kunnen worden.

De stroom wordt opgewekt met zonnepanelen, waarvan de overgebleven stroom ook gebruikt kan worden voor het opladen van mobiele apparatuur in het dorp.

Volgens de beoordelaars was het 1 van de meest veelbelovende producten, met eventueel een vervolg voor de toekomst.

03/02/2010